MÉS per sa Pobla celebra la inauguració de l’espai de memòria per a les morts gestacionals i perinatals

Aquest cap de setmana, MÉS per sa Pobla ha culminat un compromís polític amb la inauguració d’un espai al cementiri municipal dedicat a la memòria de les morts gestacionals i perinatals. Aquesta iniciativa, que va començar el 2020, respon a la reivindicació de donar visibilitat a un dol sovint silenciat, reconeixent el dolor de moltes famílies i oferint-los un lloc de memòria i pau.

El projecte va començar amb una reunió entre MÉS per sa Pobla i l’associació Estels del Cel, que treballa per acompanyar les famílies que pateixen aquestes pèrdues. Aquesta trobada va desembocar en la presentació d’una moció a l’Ajuntament, que va ser aprovada per unanimitat, demostrant el consens i la necessitat d’un espai com aquest.

Amb la inauguració de l’espai aquest cap de setmana, no només es dona resposta a una demanda social, sinó que es crea un entorn de reconeixement públic per a totes les famílies que han patit una mort gestacional o perinatal. Aquest espai és un símbol de respecte, reconeixement i memòria per aquells que mai oblidarem, i permet a les famílies tenir un lloc físic on expressar el seu dol.

Aquest projecte no hauria estat possible sense el treball i la dedicació de moltes persones. Volem agrair especialment als escultors Antoni Tomàs i Rafel Caldés, que amb la seva sensibilitat han creat una obra artística que encapsula el dolor i l’esperança de les famílies. També volem destacar la implicació de Malén Gomila, vicepresidenta d’Estels del Cel, que ha estat un pilar fonamental durant tot aquest procés, defensant el dret de les famílies a tenir un espai on poder expressar el seu dolor de manera digna.

Aquesta inauguració representa una passa endavant en la humanització i visibilització del dol gestacional i perinatal. És una resposta a la necessitat de donar suport a les famílies que pateixen aquestes pèrdues i d’oferir-los un espai de record i de pau.

MÉS per sa Pobla es compromet a continuar treballant en aquest àmbit, tant a nivell municipal com a nivell estatal, per aconseguir més suport institucional per a aquestes famílies. Ja vam fer una primera passa amb la petició al senador autonòmic Vicenç Vidal perquè traslladés al Ministeri de Sanitat la necessitat de dotar de més recursos a les famílies afectades. Ara, amb la creació d’aquest espai, reafirmam la nostra voluntat de continuar avançant en la humanització d’aquestes pèrdues i en la millora del suport públic.

Aquest espai no només és un lloc de memòria, sinó també un símbol de la lluita per visibilitzar i dignificar el dol gestacional i perinatal. Desitjam que aquest espai pugui oferir consol a les famílies que ho necessiten, i que es converteixi en un punt de partida per continuar treballant per la visibilització i el suport a aquestes pèrdues.