MÉS per sa Pobla presenta una moció per a la limitació de vehicles a Mallorca

El grup municipal MÉS per sa Pobla ha presentat una moció a l’Ajuntament de sa Pobla per instar el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears a prendre mesures urgents per regular i limitar l’entrada de vehicles a l’illa de Mallorca, així com per reduir la flota de cotxes de lloguer.

Creixement turístic i demogràfic sense precedents

Durant les darreres dècades, Mallorca ha experimentat un creixement turístic i demogràfic extraordinari. Segons les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística, entre 2003 i 2022, la població de l’illa ha augmentat un 21,3%, passant de 753.584 habitants a 914.564. Paral·lelament, les dades de l’Institut d’Estadística de les Illes Balears indiquen que entre 2013 i 2023, el nombre de visitants anuals ha crescut de 9,4 milions a 12,4 milions. Aquest augment de la pressió humana ha provocat una saturació creixent dels espais i vies públiques, especialment durant els mesos de major afluència turística.

Impacte ambiental i qualitat de vida

Els canvis en els patrons turístics, com la distribució de l’oferta de places pel territori, la reducció del període mitjà d’estada i l’increment en el lloguer de vehicles, han incrementat la pressió automobilística a tota l’illa. Això ha conduït a més embossos i dificultats d’accés als espais naturals, afectant negativament la qualitat de vida dels residents, augmentant les emissions de gasos d’efecte hivernacle i empitjorant la percepció turística de Mallorca.

Necessitat de mesures urgents

Malgrat la moratòria de noves places turístiques, les previsions d’AENA apunten a un augment continu de visitants en els pròxims anys, el que fa preveure una saturació encara més gran. Aquest increment es traduirà en més impactes negatius sobre el medi ambient, la salut i la qualitat de vida de la població illenca, així com sobre la imatge de Mallorca com a destinació turística.

Capacitat de càrrega i sostenibilitat

El Consell Insular de Mallorca està treballant en la definició de la capacitat de càrrega de l’illa i en l’elaboració d’una proposta tècnica per determinar la pressió màxima assumible. És necessari que el Consell Insular tingui un marge de decisió similar al que ja disposen les illes de Formentera i Menorca gràcies a les respectives lleis de sostenibilitat mediambiental.

Proposta de MÉS per sa Pobla

Per tot això, el grup municipal MÉS per sa Pobla proposa:

  1. L’Ajuntament de sa Pobla insta el Consell de Mallorca a regular i limitar l’entrada de vehicles a l’illa de Mallorca.
  2. L’Ajuntament de sa Pobla insta el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears a limitar la flota de cotxes de lloguer.