MÉS per sa Pobla insta al Govern a la construcció de 8 habitatges socials

L’any 2023, els serveis socials municipals varen destinar prop de 50.000 euros en prestacions econòmiques a 47 famílies pobleres en dificultats puntuals per fer front al lloguer d’un habitatge.

MÉS per sa Pobla ha registrat una moció al Ple de l’ajuntament, que tendrà lloc el dia 2 de maig, instant a la construcció de 8 habitatges de protecció pública en règim de lloguer a la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears i a l’IBAVI. La nova promoció, actualment en tràmit d’adjudicació, s’ubicaria en un solar de 400m2 al carrer República Argentina, cedit l’any 2022 pel consistori i consta d’un pressupost 1’3 milions d’euros. El parc actual d’habitatge de l’IBAVI a sa Pobla consta de 88 habitatges en total, dels quals 72 habitatges estan llogats, cinc conveniats, tres en obra de condicionament i aquests vuit en tràmit d’adjudicació.

A més, els ecosobiranistes han sol·licitat a les administracions competents l’actualització del cens municipal d’habitatges buits i a prendre les mesures necessàries en aquells immobles envellits per tal de convertir-los en habitatge rehabilitat. El regidor de Benestar Social, Antoni Simó Tomàs (MÉS), sobre la manca d’habitatge, assevera: “Tenim un parc d’habitatge públic limitat i poca informació sobre la quantitat de cases buides. Per donar resposta a l’elevada demanda, demanam al Govern que incentivi la rehabilitació i la posada al mercat d’aquestes cases abandonades amb criteris socials”.

Emergència d’habitatge

Les dificultats per accedir a un habitatge digne i la destinació d’un percentatge de despesa molt superior a les possibilitats reals per part de la ciutadania provoca l’augment dels nivells de desigualtat i segregació al nostre municipi. Els propis serveis socials de l’Ajuntament de sa Pobla i les entitats del tercer sector vinculades l’acció social i comunitària com Càritas, Pa i Mel o la Creu Roja són ben conscients d’aquesta situació, que en les situacions més extremes desemboca en el creixement del sensellarisme i en el fenomen de les ocupacions. Tot i no ser estrictament una competència municipal, els recursos en prestacions econòmiques per a dificultats puntuals per fer front al lloguer d’un habitatge han ascendit als 50.000 euros durant l’any 2023, suposant gairebé un 70% del pressupost d’ajudes de la regidoria de Benestar Social, essent beneficiàries fins a 47 famílies. “En matèria d’habitatge, no hi ha solucions màgiques i lamentam els discursos que es vesteixen de drecera quan, en el fons, plantegen una major exclusió social”, declara el regidor Tomàs.