MÉS per sa Pobla proposa dedicar un espai del cementiri a les morts gestacionals i perinatals

MÉS per sa Pobla ha registrat una moció per al proper ple de l’Ajuntament amb l’objectiu de visibilitzar la mort gestacional i perinatal. La iniciativa pretén  facilitar un espai simbòlic del cementiri municipal a les famílies afectades per una mort gestacional o perinatal per a que puguin recordar els seus infants i, d’aquesta manera, “contribuir a normalitzar el seu dol legítim”.

Grup d’acompanyament al dol perinatal

El passat 15 d’octubre, dia internacional de la mort gestacional i perinatal, a l’Ajuntament de sa Pobla va tenir lloc un emotiu acte d’homenatge organitzat pel grup de dol “Estels de Cel” juntament amb les famílies que han perdut als seus nadons durant el període de gestació o amb pocs dies de vida. A les Illes Balears, hi ha gairebé sis morts perinatals per cada 1.000 naixements. Tot i això, hi ha estudis que assenyalen la infradeclaració de les dades oficials d’aquest tipus de mortalitat, especialment entre les setmanes 22 i 27 de gestació, degut als escassos seguiments dels protocols, camps i variables que en dificulten una anàlisi correcta. La mort gestacional o perinatal és un fet “devastador” per a una mare o pare perquè no reben el suport necessari al sistema sanitari, a l’entorn social o en la pròpia administració pública.

Reivindicacions

El dol lligat a la pèrdua d’un nounat és encara una qüestió “tabú” que invisibilitza a les famílies i al seu dolor, aïllant-les i menystenint les seves pèrdues. Segons MÉS per sa Pobla, les institucions públiques tenen el deure de promoure i fer pedagogia amb l’objectiu de “normalitzar el dol legítim” que pateixen les famílies que han perdut un fill o filla degut a aquestes causes. A més, consideren “necessari” que l’administració pública disposi dels instruments d’acompanyament i de cobertura psicològica a les famílies, de prevenció de la mortalitat, de baixa per paternitat, de formació als professionals sanitaris per afrontar de la manera més adequada la delicada i complexa situació que suposa la pèrdua d’una vida nounada. Finalment, apunten a la pròpia administració, en aquest cas al Registre Civil, com a institució que sovint dificulta el procés de registrar el nadó amb nom i llinatges; un fet, consideren: “hauria de ser factible independentment del número de setmanes de gestació”.

FOTO (esquerra a dreta): La psicòloga i fundadora d’Estels de Cel, Iria Sanz; Malén Gomila, mare afectada; el batle de sa Pobla i els tres regidors de MÉS