Sa Pobla i el seu web.

Sí, sa Pobla és un poble de gairebé 13.000 habitants i no té un web funcional. I no és que hagi quedat antiquada donades les circumstàncies 2.0 i 3.0 en les quals gira el món actualment i tots ens hem d’adaptar. A priori, podem dir que la plana web és nova, noveta a estrenar, i sí, va ser el caramel del Partido Popular d’en Biel Serra.

Bé, això fou l’esperada web que tothom volia veure. “Una plana web que engegarà al màxim el comerç local i donarà una forta empenta al poble”, defensaven en Biel i na Margarita Serra (actual nombre 1 del partit conservador). Sí tot això hauria estat bé, però calia afegir més coses que comerç local, no? Això no ho van tenir en compte, això i molt més. Per no tenir en compte no es va tenir en compte ni els comerços que eren el producte estrella del web. Com una mena de “páginas amarillas” o tanca publicitària que cedia l’Ajuntament.

Entesos, malgrat la tendresa del web (escassos mesos), l’estètica recorda al web d’un enginyer agrònom d’imatges predissenyades, que dataria de l’any 1995. És a dir, podríem estar xerrant d’un fòssil tecnològic a l’era dels transatlàntics binaris (i és que ja no estem parlant d’un caduc flash, ni molt menys d’un HTML5). Només d’això ja es pot posar en qüestió la feina de l’antic consistori amb el web. Emperò, cal afegir més coses, si anam al web de l’Ajuntament de sa Pobla amb qualsevol dispositiu mòbil, podem veure que no està adaptat. Què vol dir que no està adaptat? Doncs que ja li pots picar, fer la pinça inversa a manera de lupa que no s’amplia ni un miserable mil·límetre. Això avui en dia no només és un autèntic error, sinó que el magnànim cercador d’Internet Google discrimina els webs que no estan adaptats per a tots els dispositius, tot restant presència a les primeres línies de cerca. Cal afegir que la interfície interna d’edició es troba extremadament mancada i dóna molt poc ventall d’edició, només podent afegir l’agenda, notícies, contractes, ofertes i bans. Des del meu entendre, veig que el pacte hauria d’estar penjant, però de totes les opcions que trobam per afegir no n’hi ha cap que s’adapti a la natura pròpia del pacte. A més a més, cal afegir un poc més a la totalitat de l’assumpte. Resulta que el preu del web ha estat de 13.000€ que s’ha pagat en dues fases (sí, ja estan pagades, i el web no està acabat, o no com hauria). A tot això l’Ajuntament paga 84€ mensuals en concepte de hosting i pujada de documents.

Decebut de tal desastre, des de la primera setmana que hi estic treballant. És ara responsabilitat meva i he de lluitar perquè el web estigui a la talla de l’actualitat. Vaig posar-me en contacte amb l’empresa que va fer el web, els quals em van explicar que ells només s’atenien a uns escassos ordres dels antics membres del consistori, que a parer seu va ser el web que volien que fos. Després de negociar el web i haver presentat una proposta de disseny, el cap de l’empresa hi va veure potencial i va decidir treballar-hi, tot baixant els seus honoraris. A la vegada i a mode d’austeritat des de la meva vocació autodidacta del disseny m’estic encarregant de la interfície del web. Que esper poder-vos presentar, que vos agradi, i sobretot que sigui pràctica i accessible.