Plantejam homenatjar als agermanats poblers

MÉS per sa Pobla cerca el suport del consistori pobler per commemorar els 500 anys de les Germanies a Mallorca a través d’una moció que es debatrà en el proper ple municipal. L’objectiu és retre homenatge als agermanats poblers a través de la divulgació cultural de l’efemèride i posar en relleu els aspectes relacionats amb la història del municipi. 

Totes les fonts documentals demostren que a sa Pobla s’hi produïren dues de les batalles més cruentes de les Germania mallorquina: la de Son Sabater i la de Can Fornari, que provocaren més de 1.000 morts del bàndol agermanat. El portaveu de MÉS, el regidor Biel Payeras, assenyala que, a part del miler de morts, hi hagué elevades condemnes al bàndol perdedor: “molts poblers agermanats patiren la repressió econòmica mitjançant la confiscació dels seus béns o el pagament d’injustes multes”. El regidor ecosobiranista ha assegurat que “sempre és bo i necessari recordar i honorar totes aquelles persones, especialment els poblers, que lluitaren contra els poders establerts i a favor de les llibertats i el benestar de les mallorquines i mallorquins de l’època”.

És bo i necessari recordar i honorar totes aquelles persones que lluitaren contra els poders establerts i a favor de les llibertats i el benestar

El 7 de febrer del proper any 2021 es complirà el cinquè centenari d’un dels episodis més rellevants en la història de Mallorca: la Germania. Es tracta d’un aixecament popular que s’inicià el 7 de febrer del 1521 i acabà el 7 de març del 1523. La revolta dels agermanats, formada per pagesos i menestrals, envers “els mascarats”, la noblesa, era motivada per les càrregues indirectes que gravaven els béns de consum quotidià. Era, en definitiva, una revolta de les classes populars per reivindicar millors condicions de vida i benestar.

Proposam dedicar un espai del cementiri a les morts gestacionals i perinatals

Estels de Cel és un grup d’acompanyament al dol per a la mort gestional i perinatal

MÉS per sa Pobla ha registrat una moció per al proper ple de l’Ajuntament amb l’objectiu de visibilitzar la mort gestacional i perinatal. La iniciativa pretén  facilitar un espai simbòlic del cementiri municipal a les famílies afectades per una mort gestacional o perinatal per a que puguin recordar els seus infants i, d’aquesta manera, “contribuir a normalitzar el seu dol legítim”.

Grup d’acompanyament al dol perinatal

El passat 15 d’octubre, dia internacional de la mort gestacional i perinatal, a l’Ajuntament de sa Pobla va tenir lloc un emotiu acte d’homenatge organitzat pel grup de dol “Estels de Cel” juntament amb les famílies que han perdut als seus nadons durant el període de gestació o amb pocs dies de vida. A les Illes Balears, hi ha gairebé sis morts perinatals per cada 1.000 naixements. Tot i això, hi ha estudis que assenyalen la infradeclaració de les dades oficials d’aquest tipus de mortalitat, especialment entre les setmanes 22 i 27 de gestació, degut als escassos seguiments dels protocols, camps i variables que en dificulten una anàlisi correcta. La mort gestacional o perinatal és un fet “devastador” per a una mare o pare perquè no reben el suport necessari al sistema sanitari, a l’entorn social o en la pròpia administració pública.

Reivindicacions

El dol lligat a la pèrdua d’un nounat és encara una qüestió “tabú” que invisibilitza a les famílies i al seu dolor, aïllant-les i menystenint les seves pèrdues. Segons MÉS per sa Pobla, les institucions públiques tenen el deure de promoure i fer pedagogia amb l’objectiu de “normalitzar el dol legítim” que pateixen les famílies que han perdut un fill o filla degut a aquestes causes. A més, consideren “necessari” que l’administració pública disposi dels instruments d’acompanyament i de cobertura psicològica a les famílies, de prevenció de la mortalitat, de baixa per paternitat, de formació als professionals sanitaris per afrontar de la manera més adequada la delicada i complexa situació que suposa la pèrdua d’una vida nounada. Finalment, apunten a la pròpia administració, en aquest cas al Registre Civil, com a institució que sovint dificulta el procés de registrar el nadó amb nom i llinatges; un fet, consideren: “hauria de ser factible independentment del número de setmanes de gestació”. 

Proposam canviar el nom del carrer Rei Joan Carles I en reconeixement a les Marjaleres

Les sospites de corrupció i la fugida als Emirats Àrabs de l’ex-monarca propicien la iniciativa per visibilitzar el col·lectiu de dones jornaleres als carrers de sa Pobla

MÉS per sa Pobla ha registrat una moció per al proper ple de l’Ajuntament sol·licitant un canvi en la denominació del carrer Rei Joan Carles I pel carrer de les Marjaleres. La revisió dels noms dels carrers ha estat una constant al llarg de la història recent del municipi, sobretot a fi d’eliminar les referències explícites a la dictadura franquista. Precisament, el carrer Rei Joan Carles I substituí el carrer General Franco.

La fugida del rei emèrit

Els raonaments esgrimits pel grup municipal de MÉS per retirar el nom del carrer a l’ex-cap de l’Estat és la seva recent fugida als Emirats Àrabs, juntament amb les sospites de corrupció, l’opacitat i els dubtosos orígens de la seva fortuna. Segons el text registrat, des de MÉS per sa Pobla consideren “inacceptable” que el rei emèrit decideixi “no rendir comptes a la justícia suïssa i espanyola ni doni explicacions a la ciutadania”.

Invisibilitat femenina

A sa Pobla només existeixen quatre carrers amb nom de dona o que facin referència al col·lectiu femení. A la moció registrada, MÉS assegura voler “promoure la igualtat de gènere, també en el terreny simbòlic” i, a més, visibilitzar un col·lectiu -les treballadores jornaleres- per la seva “vital importància en la idiosincràsia de sa Pobla com a municipi agrícola”.

Finalment, des de MÉS sostenen que la nova proposta de denominació del carrer “s’adiu al seu entorn immediat agrícola” i, davant possibles molèsties burocràtiques als veïns, “es crearà una comissió específica per a facilitar el tràmit a les persones afectades”.

El decret llei de protecció del territori posa en valor la patata poblera

MÉS per sa Pobla sosté que la normativa afavoreix el sector agrícola i el producte local

MÉS per sa Pobla mostra el seu suport al decret llei 9/2020, de 25 de maig, de mesures urgents de protecció del territori a les Illes Balears. Un decret llei que, a grans trets, beneficia l’ús agrari del sòl rústic -majoritari al nostre municipi- en detriment d’altres usos, com el turístic o el residencial, que “dificulten l’accés a la terra i comprometen la competitivitat productiva de la pagesia”. Segons Antoni Simó Tomàs, regidor de Planejament urbanístic de l’Ajuntament de sa Pobla, aquesta normativa “posa en valor el producte local com ara la patata”, tan demandat durant la crisi sanitària de la COVID-19.

Zones inundables

El decret llei limita els paràmetres de construcció d’habitatges unifamiliars en sòl rústic establint un màxim urbanitzable de 900 m3. A més, estableix la prohibició de fer-ho en les Àrees de Prevenció de Riscos que, en el cas de sa Pobla, són aquelles zones que manifesten un risc d’inundació, colindants als torrents, i les de la zona de Crestatx per esvellissament i incendi. En aquest sentit, el regidor de Planejament urbanístic, Antoni Simó Tomàs manifesta que “les zones inundables són perilloses per a noves construccions, tant amb finalitats residencials com vacacionals” i, per tant, “han de primar els criteris de seguretat de les persones en el seu habitatge i de sostenibilitat si fa referència a la modalitat turística, que volem de qualitat”. Es tracta d’una mesura que preveu evitar catàstrofes com la torrentada al Llevant de Mallorca el passat 2018.

Sòl urbà

L’afectació del decret llei pel que fa a sòls urbans no consolidats i a sòls urbanitzables, és a dir, terrenys que no han estat transformats en les darreres dècades és d’un 6% del nucli urbà, el que a sa Pobla es situa principalment dins la Ronda de circumval·lació. En relació a aquesta qüestió, destaca el projecte de construcció de l’escola concertada Sant Francesc d’Assís, ubicada en una àrea urbanitzable no programada. Segons el regidor Tomàs: “l’escola, aparentment, no perilla perquè reuneix els condicionants per no quedar afectada, i en aquest sentit estem treballant”.


Col·lecta per a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació

Regidors de l’equip de govern a l’Escola d’Hoteleria d’Alcúdia

El passat dilluns 20 d’abril, alguns regidors de l’equip de govern de l’Ajuntament de sa Pobla recolliren la donació d’aliments de l’Escola d’Hoteleria d’Alcúdia que es destinaran a cobrir les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables de sa Pobla, amb coordinació de l’ajuda de Càritas.

Sa Pobla intensifica la neteja i desinfecció

Desinfecció de contenidors a sa Pobla

Des de l’inici de l’estat d’alarma, l’Ajuntament de sa Pobla ha coordinat tasques de neteja i de desinfecció del municipi, mitjançant la brigada de neteja i la municipal. En un primer moment, es van centrar en els llocs més concorreguts, i actualment es diposita solució desinfectant a tots el carrers del municipi. La regidoria de Medi Ambient coordinadora del dispositiu de desinfecció, Catalina Munar, també ha donat ordre de netejar els contenidors de tots els punts d’aportació de sa Pobla. En el últims dies, diferents voluntaris han ajudat a intensificar la desinfecció, cobrint d’aquesta manera totes les necessitats de prevenció desitjables.

La regidora de Medi Ambient i Sanitat, Catalina Munar, es mostra satisfeta amb les decisions preses i aporta que “ens calen mesures excepcionals en un moment excepcional. Sortosament, l’expansió del virus a les Illes no ha estat tan elevada, però ens cal prudència i seguir amb el confinament”. A més, afegeix que: “Per part de l’Ajuntament, es seguiran garantint els serveis de neteja i desinfecció, a més d’altres serveis essencials”.

Celebram la decisió del Consell de Mallorca de conservar s’Albufera

MÉS per sa Pobla celebra la decisió del Consell de Mallorca de conservar s’Albufera de Mallorca rebutjant la moció del Partit Popular presentada a la sessió plenària de dijous 12 de març sobre “l’ampliació de la carretera Ma-3433” (sa Pobla-s’Albufera). MÉS per sa Pobla manifesta que la millora de la seguretat d’aquesta carretera no és, ni pot ser, compatible amb la destrucció del territori i, per aquest motiu, fa les següents consideracions:

  • La carretera convencional MA-13 (Palma-sa Pobla-Alcúdia) està preparada i igualment connectada per assumir la pressió de trànsit rodat dels cotxes
  • La carretera de s’Albufera MA-3433 és limítrofa amb diferents delimitacions geogràfiques protegides, com ho és la pròpia del Parc Natural com la de la zona ANEI i elements de protecció patrimonial BIC, com és el pont de ferro. A més, mentre el Consell de Mallorca tramiti l’aprovació del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), s’impedeix la seva transformació
  • Amb el tancament progressiu de la central d’Es Murterar, la pressió dels camions i/o altres vehicles pesats serà menor i, per tant, es reduirà el perill i augmentarà la seguretat per als ciclistes
  • Essent, el tram de la carretera MA-3433, limítrof amb gran part de la zona inundable i altament inundable, la seva ampliació no resoldrà la problemàtica de les inundacions, si no es fa una obra faraònica. Les síquies són existents a banda i banda de la mateixa

Per tot això, consideram que:

  • Qualsevol millora i/o reforma de l’actual carretera MA-3433 ha de ser pensada per donar protagonisme i viabilitat al transport públic, al ciclisme i cicloturisme (condicionament de la calçada, mecanismes de seguretat per a les bicicletes, etc) i no al transport privat i privatiu. El transport via cotxe disposa del vial principal i únic de la carretera general MA-13, a banda de la pròpia carretera MA-3433.
  • La seguretat a l’actual carretera MA-3433 passa per reduir la velocitat, especialment en els trams més perillosos (corbes, ponts i rectes), per posar bandes sonores a les rectes i establir una prioritat per aquells vehicles que no facin malbé el medi (bicicletes, motocicletes i vehicles elèctrics en general)
  • La inversió per ampliar la carretera assoleix la xifra aproximada de 10.000.000€. Uns doblers que es poden invertir en millorar l’entorn de l’Albufera i reduir, o pal·liar, l’impacte dels excessos del turisme al Parc Natural (pressió humana, contaminació, mala depuració d’aigua, pèrdua de biodiversitat, etc)
  • El seny aconsella no vendre el nostre patrimoni natural a un negoci que beneficia uns pocs i compromet a la gran majoria. Amb mesures com aquesta la que presenta el Partit Popular estarem obviant les alertes diàries del canvi climàtic, “primant l’asfalt a la terra; el turista a l’anguila i el cotxe al canyet”. Amb l’excusa de la promoció del turisme ens carregarem un bocí de Mallorca únic i irrepetible com és la nostra Albufera.
  • Hi ha alternativa: volem carreteres segures, però així no. Hi ha alternatives més segures, sostenibles (econòmica i mediambientalment) i que preserven la idiosincràsia del territori.Antoni Simó Tomàs: “Gràcies a Crestatx poètic la cultura és més a prop de tothom”

MÉS per sa Pobla posa en valor “el ferm compromís” de persones com Antoni Gost o Antoni Torrens en el foment de la cultura popular poblera

Intervenció d’Antoni Simó Tomàs durant l’acte

La XIX edició del festival Crestatx poètic celebrat ahir a l’esplanada de l’oratori va congregar més de 300 assistents en una cita que retia homenatge a don Rafel Socies. El públic assistent va poder delectar-se d’un recital poètic a càrrec de Bartomeu Mestre ‘Balutxo’, Delfí Mulet, Antònia Font i poetes i poetesses d’Adaia Edicions. La novetat la va incorporar Escaire Produccions, un projecte audiovisual dels poblers Joan Torrens i Pere Plomer. Antoni Morell, cuiner professional, va afegir el toc culinari amb la seva “gastronomia poètica” i, finalment, el grup Caspary va ambientar la vetllada amb la seva música d’estil indie.

Membres de MÉS per sa Pobla juntament amb el nou DG de Política Lingüística del Govern, Lluís Segura

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de sa Pobla, Antoni Simó Tomàs (MÉS), va dir que “gràcies a la iniciativa del Crestatx poètic la cultura és més a prop de tothom” i, seguit, va afegir: “persones com Antoni Gost o Antoni Torrens són clars exemples de compromís ferm amb el foment de la cultura popular poblera”. Tomàs va encoratjar al Col·lectiu sa Negreta, com a “hereu” de la iniciativa cultural, a continuar “amb la mateixa bona tasca realitzada aquests 19 anys passats”

Acord programàtic de governabilitat 2019-2023

Foto dels caps de llista dels partits integrants de l’equip de govern

MÉS per sa Pobla, El Pi, Independents per sa Pobla i el PSIB-PSOE han signat, aquest dijous 13 de juny, l’acord programàtic de governabilitat de l’Ajuntament de sa Pobla per al cicle 2019-2023. Es tracta d’un acord marc que traça les prioritats de gestió municipal dels quatre partits signants. Pots descarregar-lo al següent enllaç:

ACORD DE GOVERNABILITAT. LEGISLATURA 2019-2023, SA POBLA

Antoni Simó Tomàs: “Han quedat algunes iniciatives a treure endavant, però estic satisfet”

Per què vos tornau presentar com a cap de llista de MÉS per sa Pobla?

Perquè és una de les maneres que he trobat per fer feina en positiu pel poble.

Ens podeu resumir amb cinc o sis propostes el vostre programa electoral?

En primer lloc, farem una passa més en matèria de reciclatge implantant el sistema de recollida porta a porta. Durant el darrer mandat ho hem deixat preparat per a que pugui entrar en vigor el 2021. Llavors necessitam reforçar la Policia Local, tant a nivell de condicions de feina com de recursos. Hem d’aprofundir en aquest sentit el que ja s’ha començat a fer aquesta legislatura. Per construir un clima de seguretat ciutadana, volem que els agents municipals siguin durs amb l’incivisme però també amables i propers amb les necessitats de les persones. Com a tercera proposta, hem d’aconseguir una nova desnitrificadora. És molt important millorar la qualitat de l’aigua, eliminar els nitrats… però també hem de seguir aturant les fuites de la xarxa i també els abocaments. Tot això requereix sensibilització i contacte institucional amb la Conselleria. En quart lloc, apostam per un urbanisme amable i sostingut. Una de les nostres propostes més destacades en aquest camp és un carril bici que connecti la ronda amb l’institut, que recorri aquell tros del camí de Gaieta fins a Can Peu Blanc. Creim que d’aquesta manera serà més segur anar a classe pels joves del poble i que és una manera d’incentivar que vagin en bici. Per últim, en matèria d’instal·lacions esportives, proposam que l’estadi municipal, on juga el primer equip del Poblense, sigui de gespa artificial. Això en faria més fàcil la conservació i, sobretot, permetria aprofitar-lo molt més. Actualment, els equips de nins i joves han d’entrenar sense l’espai idoni, al camp de gespa artificial. Estam convençuts que si es poguessin aprofitar els dos camps per als entrenaments diaris de totes les categories, la “cantera” hi guanyaria. Al cap i a la fi, apostam per un model d’esport per tothom.

Sou el candidat a batle de MÉS per sa Pobla, però qui més formarà part de la llista?

Tenc la sort i l’orgull de comptar amb una llista plural, preparada i propera que vol un futur millor per sa Pobla. La candidatura té un component intergeneracional molt important, amb persones de totes les edats i procedències. La mitjana són els 40 anys! Els noms dels “llocs de sortida” són na Cati Munar, en Biel Payeras, na Joana Maria Comas i en Rafel Socies. Però vos anim a mirar-la sencera, és un goig (riu).

Heu estat 4 anys al pacte de govern com a tinent de batle. Com valorau aquest mandat?

Positivament. La veritat és que sa Pobla ha canviat, en molts àmbits. Amb una hisenda humil, l’Ajuntament ha duplicat les freqüències de recollida de residus, ha reobert la ràdio local, ha fet millores en instal·lacions, en carrers… I reconec que ens han quedat algunes iniciatives a treure endavant, però estic satisfet. A tot això, hem aconseguit un solar per a construir-hi una escola 6 vegades més barat que amb la compra de Son Basca!

Com esperau que vagin les eleccions?

Molt bé! Hem fet 4 anys de bona feina i els ciutadans ho saben. Quan qualcú t’atura pel carrer sempre et demana més i, com és normal, vol que li solucionis els problemes. Però aquests ciutadans saben que els regidors de MÉS i jo en particular hem fet molta de feina i crec que això es veurà les urnes. També hem de tenir en compte que duim una llista de gent molt preparada que transmet proximitat i confiança.

En cas que no pogueu governar en solitari, amb qui pactaríeu?

Si hem de formar un govern de coalició o cercar diferents suports, MÉS per sa Pobla parlarà amb tothom i prioritzarà sempre pactar un programa comú que no repartir cadires. De totes maneres, jo vull ser el primer batle d’esquerres de sa Pobla i, per tant, amb qui més m’entendria és amb el Partit Socialista. També hem estat còmodes governant aquests anys amb Independents per sa Pobla i estic segur que hi podríem pactar. Pel que fa a El Pi, no ho tenc tan clar. Diria que si sumen 9 regidors, en Gelabert i el PP pactaran. Aquest pacte rompria amb tot el que hem avançat aquests quatre anys, sobretot amb un PP que retrocedeix cada vegada més.